Muziek op Schoot in de kinderopvang

Op elke groep in de kinderopvang, of het nu een baby/dreumesgroep, peutergroep of verticale groep is, kan ik Muziek op Schoot activiteiten op maat verzorgen.
Deze muzieklessen kunnen gegeven worden op de groep of in een aparte ruimte op de opvanglocatie (bijvoorbeeld een grote hal of gymzaal).

In de baby- en dreumesgroepen duurt een les 15-20 minuten. Bij de peuters 25 tot 35 minuten.
Natuurlijk wordt er rekening gehouden met eet- en slaaptijden. In de praktijk betekent dat meestal dat ik ’s morgens tussen 9.00 uur en 11.30 uur kom of ’s middags tussen 14.30 u en 17.00 uur.

De les is afgestemd op het ontwikkelingsniveau van de groep kinderen. Ook kan ik desgewenst aansluiten op een thema waarmee op dat moment gewerkt wordt.

In de les maak ik gebruik van bekende kinderliedjes en muziek waarop we bewegen en dansen of waarop ik een mini-act met knuffels of speelgoed doe, meer gericht op muziekbeleving. Ik beschik bovendien over een repertoire aan nieuwere, vaak wat minder bekende kinderliedjes die erg leuk en gemakkelijk te leren zijn. Ook komen er liedjes/muziek voorbij die een beroep doen op het eigen lichaamsbesef en het volgen van tempo/ritme.
Regelmatig maak ik gebruik van (muzikaal) spelmateriaal, zoals doekjes, schudeitjes, bakjes en trommeltjes.

Ik neem ook regelmatig een écht muziekinstrument mee (bijv. klarinet, blokfluit, ukelele) om de kinderen te laten kennismaken met de klank van die instrumenten.

Samengevat bied ik tijdens een les gevarieerde muziekactiviteiten aan om de muzikaliteit die elk kind in zich heeft naar boven te halen én te stimuleren.
Dit alles spelenderwijs en gericht op plezier maken met muziek!
Daarnaast wordt met de muzikale activiteiten tegelijkertijd een beroep gedaan op andere ontwikkelingsgebieden (motoriek, spraak/taal, sociaal-emotioneel, cognitie)

Je kunt ook denken aan de mogelijkheid om structureel een aantal weken (bijv. 5 weken) achter elkaar lessen te doen op dezelfde dag/tijd. Ik zorg dan dat alle lessen een geheel vormen en laat bepaalde liedjes/activiteiten in opeenvolgende lessen terugkomen.

Ik zou het Fantastique vinden als ik de kinderen van jouw kinderopvanglocatie muzikale ervaringen mag meegeven!

Stuur me een bericht als je meer wilt weten over Muziek op Schoot in de kinderopvang en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!

close

Houd mij op de hoogte van komende cursussen en ander nieuws!